Călător printre stele

O aventură palpitantă prin cotloanele universului

Get Adobe Flash player

Descoperă universul!

          Cosmosul este tot ce existã sau a fost, sau va fi. Vă invit să urcați alături de mine într-o navă spațială imaginară, care ne va purta prin univers. Trebuie să luăm în stăpânire întregul univers.
El ne așteaptă. Vino cu mine. E timpul sã pornim la drum. Suntem pe cale sã începem o cãlãtorie care ne va duce de la minuscul cãtre infinit, de la începuturi și pânã la viitorul îndepãrtat. Vom explora galaxii, stele și lumi, vom naviga pe valuri gravitaționale de spațiu-timp, vom explora planetele stelelor care nu mor niciodatã. Cosmosul este de asemeni o poveste despre noi. Este povestea triburilor rãtãcitoare de vânãtori și culegãtori, care și-au gãsit calea cãtre stele.

          Pentru a face aceastã cãlãtorie, avem nevoie de multã imaginație. Dar imaginația singurã, nu e de ajuns pentru cã realitatea naturii este cu mult mai minunatã decât orice ne putem noi imagina. Aceastã aventurã a fost fãcutã posibilã de generații de cãutãtori care aderã strict la un set simplu de reguli: Testeazã idei prin experiment și observare. Construiește pe aceste idei care trec de teste. Respinge-le pe acelea care nu trec testul. Urmeazã dovada oriunde ar conduce ea,și pune totul sub semnul întrebãrii. Acceptã acești termeni, și cosmosul e al tãu. Acum, hai cu mine. În aceastã navã a imaginației, eliberatã de lanțurile timpului și spaþiului, putem merge oriunde.


Dacã ne aventurãm în cele mai îndepãrtate zãri ale cosmosului, avem nevoie sã știm adresa noastrã cosmicã. PÃMÂNTULacesta e prima linie a acelei adrese.Pãrãsim Pãmântul, singura noastrã casã pe care am știut-o vreodatã, pentru cele mai îndepãrtate colțuri ale cosmosului. Cel mai apropiat vecin al nostru, LUNA, nu are cer, nici ocean, nici viațã... Doar cicatricile impacturilor cosmice.


Sistemul solar

      

          Soarele nostru alimenteazã vântul și valurile și toatã viața de pe suprafața lumii noastre. Soarele ține toate planetele sistemului nostru solar în îmbrãțișarea sa gravitaționalã începând cu Mercur... la înnorata Venus, unde efectul de serã necontrolat a transformat-o într-un fel de iad. Marte...lume care are la fel de mult teren ca însuși Pãmântul. O centurã de asteroizi care înconjoarã Soarele între orbitele lui Marte și Jupiter. Cu patru luni gigantice și câteva zeci mai mici, Jupiter, este ea însãși ca un sistem solar. Are mai multã masã cât toate planetele la un loc. Marea Patã Roșie a lui Jupiter... Un uragan de trei ori mai mare decât mãrimea planetei noastre care este furios de mai multe secole. Bijuteria coroanei sistemului nostru solar, Saturn, înconjuratã de nenumãrate autostrãzi cu bulgãri de zãpadã autostrãzi cu bulgãri de zãpadã care se rostogolesc încet... Fiecare bulgãre, o micã lunã. Uranus... și Neptun. Cele mai îndepãrtate planete, necunoscute celor din vechime și descoperite doar dupã inventarea telescopului. Dincolo de planetele cele mai îndepãrtate, se aflã un roi de câteva zeci de lumi înghețate.

 Citește mai mult>> 


Pivesțe cerul

În fiecare seară senină vizitatorii pot admira obiectele cereşti. O simplă privire aruncată înspre cer este în primul rând un mijloc de recreere, pentru vizitatori și noi.
Însă la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" se fac şi observaţii ştiinţifice. Așadar îi invit pe cei curioși să citească mai multe informații aici»

Galerie